Our webstore uses cookies to offer a better user experience and we recommend you to accept their use to fully enjoy your navigation.

Hoe de draden van servos solderen ?

Publié le : 2016-03-31 17:37:16
Catégories : Articles

HOE DE DRADEN VAN SERVOS SOLDEREN ?

Als de draad van de servo te kort is om tot aan de ontvanger te geraken, zijn er twee manieren om dit probleem op te lossen : Ofwel een servo verlengdraad aansluiten, ofwel de draad opensnijden en een draad die lang genoeg is tussen de 2 stukken solderen om zo de gewenste lengte te bekomen. Voor de eerste oplossing is er geen specifieke kennis nodig, maar soms is deze oplossing niet mogelijk. Inderdaad, het zou kunnen dat het kanaal waar de draad moet passeren (bv. in een vleugel) te smal is om de aansluiting van de verlengdraad door te laten. Het zou ook kunnen dat u ongeduldig bent om uw model uit te rusten en dat u simpelweg geen verlengdraad bij de hand hebt... In deze gevallen moet er wel gesoldeerd worden. Voor al degenen die dit nog niet gedaan hebben, simpel ... indien men dit gewoon is, maar intimiderend als het de eerste keer is, hieronder vindt u de juiste procedure, met foto's.

 

Wat u nooit mag doen !

We zullen beginnen met dit kleine hoofdstuk, spijtig genoeg zeer nuttig, daar we dit soort installaties in de modellen tegenkomen :

Het betreft de oplossing "bricolage" die hierin bestaat de draden ver te strippen, ze dan weer ineen te draaien en een stuk isolatietape op elke splitsing ... Deze verbinding van de draden geeft geen zekerheid van goede werking, wat men van een telegeleid model verwacht, zeker niet en moet zeker afgeschaft worden. Denk eraan dat een defect in de servo het neerstorten van het model kan veroorzaken en veel materiële beschadigingen kan teweegbrengen, zelfs personen verwonden (of erger nog).

 

Het solderen, of eerder het "zachtsolderen" 

Om proper en langdurig electrische draden te verbinden, is het een goede oplossing om ze samen te solderen. Men gebruikt meestal de term "solderen", maar indien men juist wil zijn, is het een procedure van zachtsolderen. Het is een aanvoer van een materiaal, in dit geval op basis van tin, dat door middel van smelting de verbinding tussen de twee draden zal verzekeren.

Het te voorziene materiaal

U hebt een electrische soldeerbout nodig. Het kan een simpele soldeerbout zijn en voor de draden van een servo, is een soldeerbout van 25 watt genoeg. U kunt ook een "soldeerstation" gebruiken, dit is een soldeerbout die verbonden is met een systeem waar de temperatuur kan geregeld worden, wat een constante temperatuur van de soldeerpunt verzekert. In dit geval, is een regeling rond 350°C goed aangepast voor dit soort van werk. Een fijne punt (uiteinde van de soldeerbout) is te verkiezen voor het solderen van draden van servos.

De soldeerbout van 40W die beschikbaar is op onze site is ideaal.

Een elegante oplossing om zo weinig mogelijk plaats te pakken in het atelier : het soldeer laad station van SkyRC !

Verder heeft u dunne soldeerdraad met tin (60%) nodig (diameter van 1mm is perfect).

U vindt bobijntjes van tin draad om te solderen door hier te klikken.

Een schaar om de draden te knippen is ook onontbeerlijk en kan ook dienen om de uiteinden te strippen. Indien u over een striptang beschikt, is dit nog beter !

Om te isoleren, als de isolatietape voor de electriciteit kan gebruikt worden om te depanneren, is het toch beter om krimpkous te gebruiken. U hebt fijne krimpkous nodig (2mm binnen diameter) om elke soldeerverbinding appart te isoleren en een dikkere krimpkous (6-8 mm binnen diameter) om de drie draden samen te steken en zo uw verbinding aan te kleden.

Ons gamma van krimpkous : klik hier.

Om de krimpkous te doen krimpen, is de "gemakkelijkste" oplossing de vlam van een aansteker, maar u moet voorzichtig zijn om de krimpkous en de draden enkel te warmen en niet te verbranden. De beste oplossing is de kleine thermische verfafbrander.

Werken op een werkblad dat "geen kwaad kan" ... Een recuperatie grondtegel is perfect om te solderen zonder risico om het werkblad te verbranden. Een oude tafel in "Formica" is ook perfect.

Zullen we eraan beginnen ? U zult zien, eigenlijk is het zeer gemakkelijk ...

Ziehier ons te verbinden draden. Als voorbeeld hebben we gekozen voor draden van verschillende kleuren. In alle gevallen hebt u een rode draad en een zwarte draad, deze "voeden" de servo. De rode draad aan de ene kant moet ALTIJD gesoldeerd worden aan de rode draad aan de andere kant, de zwarte draad aan de ene kant moet ALTIJD gesoldeerd worden aan de zwarte draad aan de andere kant.

De derde draad is de "signaal" draad en kan een verschillend kleur hebben afhankelijk van het merk. De meest gebruikelijke kleuren zijn wit, geel of oranje, maar er kunnen ook andere varianten gebruikt worden. In ieder geval, de draad die noch rood, noch zwart is is deze van het signaal en dus is het gemakkelijk om zich niet te vergissen in de te verbinden draden.

In eerste instantie moet u de uiteinden van elke draad strippen. Strippen op 2 à 3 mm, niet meer. Het is onnodig om een groter stuk te strippen. Let er wel op dat u enkel het omhulsel snijdt en zeker niet in de koperdraadjes snijdt. Indien u in de koperdraadjes snijdt, wordt de stroomdoorvoer verminderd en zult u verliezen hebben.

Laat uw soldeerbout warm worden. U zult een klein recipient, met een stukje natuurlijke spons en een beetje water nodig hebben om regelmatig de punt van de soldeerbout af te vegen. Het punt neemt gemakkelijk en snel vuil op en enkel door dit regelmatig af te vegen zal u het punt proper en blinkend kunnen houden.

Een alternatief of toch een goede aanvulling van de spons bij een goede reiniging van de punt van de soldeerbout is een stukje kaarsvet. Dit is een nuttige tip die weinig gekend is...

De punt van de warme soldeerbout vertinnen door er met de tindraad over te wrijven juist genoeg tot een dun laagje op de punt ligt. Indien u er teveel tin oplegt, zal een druppel gevormd worden, deze moet u eraf schudden door een lichte tik met de soldeerbout te geven (boven uw beschermd werkblad ... deze druppel is gloeiend heet en zou uw vloerbedekking indien deze hout of tapijt is onherroepelijk kunnen beschadigen...). De punt moet mooi blinkend zijn. Het tin moet gemakkelijk smelten bij contact met het punt, zo niet heeft de soldeerbout niet warm genoeg.

Vertin één voor één de gestripte uiteinden van de draden. Hiervoor moet u het uiteinde van de draad in contact brengen met de punt van de soldeerbout, het soldeersel overbrengen op de draad zodat dit smelt en de draad omhult. U hoeft de soldeerbout niet te gebruiken om het soldeersel te doen "lopen" op de draad.

Hier een eerste vertinde draad.

Al de draden van de twee te verbinden delen zijn nu vertind.

Leg drie stukken fijne krimpkous van ongeveer 15-20 mm lang klaar en een stuk dikkere krimpkous met een lengte van 30 mm.

Steek alle draden langs één kant door de dikkere krimpkous en nadien een stukje fijne krimpkous op elke draad.

Nu gaan we de draden samen solderen. Hiervoor moet u één van de draden terug op het punt van de soldeerbout leggen om het tin terug te doen smelten, breng dan de overeenkomstige draad van de andere kant dichterbij. Het is de warmte van de vertinning van de eerste draad die genoeg moet zijn om de vertinning van de tweede draad te doen smelten en zo gaan dit vertinningen samensmelten, neem de draden terug van het punt van de soldeerbout af, maar zorg dat ze in contact blijven en, na 2 à 3 seconden, zal het tin terug hard zijn en zullen uw draden gesoldeerd zijn.

In dit stadium is het natuurlijk van kapitaal belang dat de kleuren matchen :

Rood met rood
Zwart met zwart
Derde kleur met derde kleur

Doe hetzelfde voor de andere draden, maar vergeet niet bij elk soldeersel een stukje krimpkous over de draad te steken.

Het enige dat nog moet gedaan worden is de krimpkous die rond elk soldeersel is te laten krimpen. Indien u enkel over een aansteker beschikt, breng dan de vlam zeer voorzichtig dichter zodat de warmte de krimpkous kan laten krimpen, doe dit krimpkous per krimpkous.

Indien u over een thermische verfbrander beschikt, kunt u de drie krimpkousen erboven plaatsen en in éénmaal alle 3 de krimpkousen laten krimpen.

Nu is uw verlengdraad met succes gesoldeerd of beter zacht gesoldeerd

U dient enkel nog de dikkere krimpkous over de fijnere te schuiven.

... en deze op haar beurt laten krimpen.

Uw verlengdraad is voortaan verbonden en u hebt een betrouwbare electrische verbinding.

Met een beetje ervaring, kan elke verbinding (3 draden) uitgevoerd worden in minder dan 5 minuten.

 

Toebehoren

Het kan praktische zijn om over dit kleine werktuig te beschikken, het wordt "derde hand" genoemd, ttz flexibele armen met kleine krokodilleklemmen, om uw draden vast te houden terwijl u werkt met uw soldeerbout en met het tin.

Indien de doorgang voor de draden werkelijk tot het minimum herleid is, dan is het een elegante oplossing om plaats te winnen bij "uw verbinding" door de draden verspreid te knippen en te solderen. Zo zijn de soldeersels niet opeen gestapeld en zult u enorm plaats winnen in de diameter om de draad door te steken. U kunt zelf nalaten om een dikkere krimpkous te plaatsen om werkelijk het volume te verminderen.

 

Tot besluit

In deze voorstelling hebben we het voorbeeld genomen van het zachtsolderen van draden van servos, maar de techniek is identiek voor het solderen van dikkere draden (bv. voeding van motoren). U zult enkel een zwaardere soldeerbout (of hogere temperatuur) en dikkere krimpkous nodig hebben ...

Partager ce contenu

MCM undertakes

Deliver within 24/48h

To send your order within 24h (on working days) (according to the limit of the available stock) & and delivered quickly.

MCM Crew

A team of specialists is at your disposal in your language (Fr, Du & En) from Tuesday till Saturday at + 32 2 376 24 05 (No. non-premium rate) from 10:00 to 18:30 or by email.

A few figures
  • A store of 400m² located south of Brussels open from tuesday till friday from 12.30 till 18.30 & saturday from 10.00 till 18.30.
  • 25 years of experience.
  • + 110 000 products ref.
  • + 35 500 products in stock.
  • + 240 distributed brands.

Secure payments

Visa MasterCard Carte Bleue Bancontact MisterCash Maestro iDeal Scalapay ING Belfius Sofort Bankwire

All your payments are 100% secured.

Shipping

MCM Pickup GLS DPD Pickup DPD Predict DPD Saturday

Free DPD Pick-Up delivery from 149 eur*

Recherche dans le blog

Our stores

  • MCM Racing - MCM Skyshop

     Space:
    Showroom 400M2
     Creation date:
    Since 1996
     Phone:
    +32(0)2 376 2405
     

MCM Group, the R/C specialist since 1996

MCM Racing, MCM Skyshop, MCM Slot, MCM Marine